Selfoss

Selfoss er en liten by som ligger langs sørkysten av Island, mot den vestlige siden av øya. Byen ligger kun 5 mil fra hovedstaden Reykjavik, og ligger forholdsvis nært flere av de naturlige attraksjonene på Island (Gullfoss, Geysir og flere). Selfoss er med sin beliggenhet regnet som et knutepunkt innenfor industri på den sørlige delen av Island. Det bor kun drøye 6500 innbyggere på Selfoss, og følgelig er det som et tettsted å regne. Det er allikevel den mest bebodde byen på den sørlige delen av Island.

Noe misvisende er kanskje navnet på byen, ettersom det ikke finnes noen fosser i Selfoss. Nærmeste foss er Gullfoss, som du kan ta deg til med en times kjøretur nordover. Selfoss er heller ikke en veldig historierik by, da innbyggertallet på starten av 1900-tallet var så lavt som 100 stykker. Men som turistdestinasjon blir Selfoss stadig viktigere – les videre for å finne ut hvorfor.

Reise til Selfoss

Den fremste årsaken til at mange velger å reise til Selfoss fremfor i Reykjavik, er fordi den lille byen er langt billigere og roligere enn hovedstaden – samtidig så er avstanden til de fleste naturattraksjonene like liten. Derfor kan man sove godt uten feststøyen fra sentrum av hovedstaden, vel vitende om at man har spart en god del penger. Mange synes dessuten at naturen – spesielt i sommermånedene juni til august – er langt penere i den sørlige byen Selfoss.

Søk etter reisepakker til Island hos Expedia

sponset av Expedia

Søk etter hotellrom i Selfoss

sponset av hotels.com

For å komme seg til Selfoss, så tar man fly til den internasjonale flyplassen i Keflavik. Det går ukentlige avganger fra Oslo Lufthavn hit. Kjøreturen til Selfoss tar anslagsvis halvannen time med buss. Den offisielle valutaen i Island er islandsk krone, og i skrivende stund tilsvarer 100 norske kroner i overkant av 1700 islandske.

Hotell i Selfoss

Generelt så er prisnivået på Island en god del lavere enn i Norge, spesielt hva mat og drikkevarer angår. Samtidig så er Selfoss billigere enn Reykjavik – og når det kommer til overnatting kan man spare mye penger. For to personer kan man få et trivelig opphold på et trestjerners hotell for rundt 300 kroner per natt, per person. Standarden på de fleste hotellene i Selfoss er forholdsvis enkel, men moderne. Når det gjelder mat og restauranter, så går det i Selfoss som på resten av øya mye i fersk sjømat. Restauranten Tryggvaskali er vurdert som den beste i Selfoss på nettstedet Tripadvisor, sammen med restauranter som Kaffi Krus, Grimsborgir Restaurant og Riverside Restaurant.

Severdigheter i og i nærheten av Selfoss

Selfoss er et meget godt utgangspunkt som «base» for deg som vil oppleve Island. Fra byen går det mange utflukter til lokale attraksjoner, og kjøreturen inn til Reykjavik er heller ikke lengre enn at man daglig kan ta bussen dit om ønskelig.

Iceland riverjet

Fra Selfoss opererer et firma som tar deg med på en reise du sjeldent vil glemme – nemlig en tur på elven Hvita med en såkalt «Riverjet»! Det er en hurtigkjørende båt som nærmest kan minne om rafting, der man kjører under den berømte fossen Gullfoss. En opplevelse som de aller fleste turister har vært fornøyde med.

Nupshestar

Hva med en ridetur langs det ærverdige landskapet i det sørlige Island? Nupshestar Riding Tours holder til i Selfoss, og hver eneste sommer blir svært mange turister med på en uforglemmelig ridetur i Thjorsa Valley. Anbefales spesielt dersom du besøker Selfoss på sommerstid.

Den gylne sirkel

Den gylne sirkel er navnet på en rundtur i det sørøstlige Island som tar deg med til tre av øyas mest berømte attraksjoner. Her får du se nasjonalparken Thingvellir, de to verdensberømte geysirene Geysir og Strokkur, samt det tidligere nevnte fossefallet Gullfoss. En slik tur tar mellom 5 til 10 timer, og gir deg altså de viktigste severdighetene på en og samme dag.

Safaritur på Island

Hvis man virkelig vil slå på stortromma, så oppsøker man firmaet Iceland Safari som har base i Selfoss. Her får man en privat guidet tur i en Jeep, der man får se flere av de overnevnte turistattraksjonene samtidig som man lærer mer om øyas unike landskap. Anbefales vinter som sommer!