Reykjavik

Reykjavik er hovedstaden på Island, og er uten tvil den største byen på øya. Av landets over 300 000 innbyggere, så bor nesten 65 prosent i hovedstaden eller området rundt. Reykjavik ligger helt sørvest på Island, i en liten bukt. Byen kan for øvrig også skryte på seg av å være verdens nordligste hovedstad, og har de seneste årene vokst frem som en stor turistdestinasjon. Naturen på Island, med sine aktive vulkaner, laguner og geysirer, er nemlig turistattraksjoner i seg selv. De fleste som besøker Island velger derfor Reykjavik som sitt hovedmål, ettersom de fleste severdigheter ligger i nærheten av hovedstaden. Dessuten ligger den internasjonale flyplassen på Island i Keflavik, like utenfor hovedstaden. Omtrent en million turister besøker Reykjavik og Island årlig.

Populære aktiviteter i Reykjavik

Reykjavik og Island har fire klare sesonger, og man kan besøke øya når som helst på året. Mange mener allikevel at det er finest i sommermånedene, da temperaturene gjerne kan stige opp mot 25 grader i innlandet, og når omgivelsene er frodige og grønne. Det er sjeldent noe problem å skaffe seg flybilletter fra Oslo Lufthavn, da både Icelandair og SAS flyr direkte. Man kan få billetter så langt ned som til 1000 kroner, og flyturen tar drøye to og en halv time.

Reykjavik er en trygg by å ferdes i, og de fleste vil oppleve det islandske folket som gjestfrie og imøtekommende. Hovedstaden har i moderne tid blitt en aldri så liten «festdestinasjon», så man må være forberedt på livlige gater på nattestid. Den offisielle valutaen på Island er islandske kroner. I skrivende stund tilsvarer 100 norske kroner hele 1750 islandske kroner, så det kan være vanskelig å holde oversikten når man skal betale.

Fyrlys i Reykjavik havn Reykjavik Solfar monumentet i Reykjavik Hallgrimskirkja i Reykjavik

Hotell i Reykjavik

I Reykjavik er det over 100 hoteller, og følgelig er det sjeldent noe problem å skaffe seg overnatting – enten man ønsker å bo midt i sentrum, eller noe utenfor på et av de større hotellkompleksene. Prisnivået på hotell er ikke veldig billig i sentrum – for 500 kroner/natten må man regne med et tostjerners hotell. For sentrumshoteller av høyere standard kan man regne med å betale flere tusen kroner natten.

Reykjavik flommer over av moderne og flotte restauranter, der sjømat som oftest dominerer menyen. Er du glad i fersk fisk og andre råvarer fra havet, så kommer du til å kose deg stort på Reykjavik. Men det finnes naturligvis også andre alternativer, med alt fra tradisjonelle grillhus til flere fast food-kjeder.

Severdigheter i og i nærheten av Reykjavik

Som vi var inne på tidligere, så er de fleste attraksjonene på Island og i Reykjavik i form av naturlige underverker. Men Reykjavik som by har også en del spennende turistattraksjoner, så man bør sette av god tid til å oppleve dem alle.

Gullfoss

Gullfoss ligger en kjøretur på knappe to timer utenfor Reykjavik, og er definitivt en av de mest besøkte turistattraksjonene på øya. Spektakulære naturomgivelser og mektige fossefall som man kan beskue som en av de vakreste naturskapelsene på jorda.

Geysir

Ingen Island-tur uten å få med seg de ikoniske geysirene som finnes på øya, deriblant den mest kjente som heter Geysir. Denne er ikke alltid aktiv, men nabogeysiren Strokkur pumper daglig ut vann med jevne mellomrom. En utflukt hit tar vanligvis halvannen time, men kan kombineres med en tur som heter Det gylne sirkel der man får se flere av de mest kjente naturverkene utenfor Reykjavik.

Den blå lagune

Som du kanskje vet, så er Island en vulkansk aktiv øy. Det gjør at bakken på enkelte steder er nokså oppvarmet, noe som også påvirker vannet. Den blå lagune er følgelig blitt til et helårs utendørs badested, der vannet holder en temperatur på 36 til 39 grader – det samme som i en badestamp! Her kan man bade i fantastiske omgivelser, og virkelig føle seg som i et paradis på jord. Den blå lagune ligger 39km utenfor Reykjavik.

Kulturliv i Reykjavik

Reykjavik er en kulturrik by med alt fra festivaler og uteliv til museer. Blant de mest populære museene i byen har vi Reykjavik Art Museum, som er det største kunstmuseet i byen, sammen med nasjonalgalleriet på Island. Vurder også en tur innom fotomuseet i Reykjavik, eller en tur innom instituttet for naturhistorie, der man blant annet kan lære mer om de ovennevnte attraksjonene.

Gullfoss Den blå lagune Strokkur geysiren