Geysir

De fleste vet hva en geysir er, og for mange er dette det første de tenker på når man hører Island. Øya er nemlig kjent for sine underjordiske vannkilder, som jevnlig sendes opp i hurtig tempo og former en søyle med vann. Det er uten tvil et imponerende syn, og helt klart en av de aller største turistattraksjonene på øya. Visste du forresten at Geysir – som er navnet på en av geysirene på Island – er den eldste geysiren på øya?

Geysir er altså ikke bare en fellesbetegnelse for alle geysirene på Island, men det er navnet på den eldste geysiren på øya. Den ble oppdaget på 1200-tallet og ble døpt Geysir, og er også grunnen til at man kaller disse vannsøylene for geysirer. Man kan oversette dette ordet til «å sprute» på norsk, noe som er en ganske så god betegnelse for hva en geysir gjør. Det er svært få slike geysirer på jorda, og følgelig er det en nokså unik hendelse man er vitne til når man besøker Geysir. Dessverre så er ikke Geysir like aktiv i dag som den har vært tidligere, selv om den så sent som i år 2000 sendte vannstråler på opp mot 122 meter etter et nærliggende jordskjelv. Nå til dags er den ikke like aktiv, og de fleste turister vil ikke få oppleve noe aktivitet. Derimot er den nærliggende geysiren Strokkur i full gang med vannpumping nesten hvert tiende minutt, og derfor skal man alltids få sett en aktiv geysir når man først er på øya.

Slik kommer du deg til Geysir

Geysir ligger på den vestlige delen av øya, et stykke inn i landet fra hovedstaden Reykjavik. Kjøreturen til Geysir tar anslagsvis halvannen time med buss, og både i sommer- og vinterhalvåret er det sjeldent noe problem med å ordne seg billetter til slike utflukter. Vi anbefaler for øvrig at man tar en titt på Den gylne sirkel, som er en rundtur der man får se blant annet Geysir, men også flere andre minneverdige severdigheter som Thingvellir (nasjonalpark) og Gullfoss.

Søk etter turer til Island hos Expedia

sponset av Expedia

Strokkur geysiren Strokkur geysir Geysir Utbrydd i Strokkur geysiren på Island