Den gylne sirkel

Den gylne sirkel (på engelsk: The Golden Circle) er en populær turistrute på Island. Den har fått navnet sitt ettersom man blir med på en rundtur som begynner fra hovedstaden Reykjavik, og på veien får man med seg flere av de mest populære turistattraksjonene. Turen er lagt opp slik at man får oppleve både øyas mest populære foss, geysirene i Haukadalur samt nasjonalparken Thingvellir. De fleste turister som besøker Island vil uansett ønske å få med seg disse naturattraksjonene, og følgelig har konseptet med Den gylne sirkel blitt meget populært blant turister på besøk i Reykjavik.

Den gylne sirkel er en rundtur som er nesten 30 mil lang, der man begynner og avslutter reisen i Reykjavik. Primært så inneholder turen tre stoppesteder, som alle er blant de «viktigste» severdighetene på den vestlige delen av øya. Og disse tre stoppestedene er alle naturattraksjoner, nærmere bestemt følgende:

Severdigheter langs Den gylne sirkel

Thingvellir

Thingvellir er første stoppested langs Den gylne sirkel. Det er en omfattende nasjonalpark som er unik i så måte at stedet ligger der de to kontinentalplatene møtes, noe man kan se gjennom masse sprekker i bakken. Stedet er også historisk viktig da det var her landet holdt sitt første tingmøte på 900-tallet. Plassen er så unik at den er oppført på UNESCO sin verdensarvliste.

Gullfoss

Deretter går ferden vider til fossefallet Gullfoss. Det er uten tvil øyas mest kjente foss, med et fossefall på 32 meter fordelt på to fall og stor vannføring er den et mektig skue. Gullfoss med sine vakre naturomgivelser er rett og slett et syn man vil få med seg når man er på Island.

Geysir

Så må man heller ikke glemme det man kanskje først og fremst knytter til Island – nemlig geysirene. Siste stopp langs Den gylne sirkel er på geysirene Geysir og Strokkur som ligger i den vulkanske aktive dalen Haukadalur. Førstnevnte har ikke spyttet ut vann på en stund, men Strokkur spruter ut vann med et intervall på fem til ti minutter.

Bli med på turen

Er det en utflukt man må være med på når man først er på Island, så er det nettopp Den gylne sirkel. Flere tur- og reiseoperatører arrangerer denne utflukten, og man kan bestille billetter på nettet i forkant. Det koster vanligvis rundt 400-700 kroner per person, og det arrangeres utflukter både på dag- og kveldstid i sommerhalvåret. Varigheten på turen vil variere, men er vanligvis fra 5 til 10 timer – altså en dagstur.

Søk etter turer til Island hos Expedia

sponset av Expedia

Geysir Gullfoss Geysir Strokkur geysiren