Akureyri

Akureyri er den fjerde største byen på Island, og ligger midt i landet på den nordlige delen av øya. Akureyri blir ofte beskrevet som hovedstaden på «Nord-Island», selv om Reykjavik formelt sett er den eneste hovedstaden på Island. Byen er blant annet kjent for å være «studentbyen» på Island, der mange studerer på universitet i Akureyri. Innbyggertallet er på knappe 18 000 innbyggere, og følgelig kan Akureyri sammenlignes med norske småbyer eller tettsteder.

Sammenlignet med byene langs det sørvestlige Island, så har Akureyri et varmt og stabilt klima. Byen ligger langt inne i en bukt, og har temperaturer på opp mot 30 grader i sommermånedene juni til august. Snittemperaturen er generelt mye lavere enn dette, men allikevel så regnes Akureyri som den fremste feriebyen dersom man ønsker et varmt og behagelig opphold på Island.

Reise til Akureyri

Det går ingen direktefly til Akureyri fra Norge, og de fleste vil måtte belage seg på et flybytte på den internasjonale flyplassen like utenfor Reykjavik. Akureyri ligger en kjøretur på minst fem timer fra flyplassen, så bilkjøring er uaktuelt for de aller fleste. Sommertid er altså den beste tiden å besøke Akureyri på, men innimellom er det også nokså milde somre. Vinterstid er det stort sett mørkt og skyete, selv om temperaturen som oftest holder seg rundt null grader.

Søk etter reisepakker til Island hos Expedia

sponset av Expedia

Søk etter hotellrom i Akureyri

sponset av hotels.com

Akureyri er, som Island generelt, en meget trygg by å oppholde seg i. Byen og landet har en av de laveste kriminalstatistikkene på verdensbasis, og i Akureyri er det kun fem politifolk på vakt samtidig. Den offisielle valutaen på Island er islandske kroner, og hundre norske kroner tilsvarer rundt 1700 islandske. Derfor er det viktig å holde tunga rett i munnen når man skal vurdere prisene på ting. Uansett så vil de fleste oppleve Island som ganske mye billigere enn Norge.

Akureyri Akureyri Laufas i Akureyri Panorama av Akureyri på Island

Hotell i Akureyri

Det finnes et titalls hoteller i Akureyri, der de fleste holder moderne men enkel standard. Prisnivået er dessuten langt lavere enn hva det er i hovedstaden Reykjavik, og man kan her få en overnatting på et firestjerners hotell for 400 kroner per person per natt. Når det kommer til utvalget av restauranter, så er det mye kafeer og enklere kroer her, men også et par flottere restauranter som blant annet har spesialisert seg på fersk sjømat fra Atlanteren. Man kan spise et godt måltid for rundt 150 kroner i Akureyri.

Severdigheter i og i nærheten av Akureyri

Mange av de mest kjente severdighetene på Island, som geysirene, lagunene og fossefallene, ligger i det sørvestlige Island, nær hovedstaden Reykjavik. Allikevel har Akureyri mange andre attraksjoner – både naturlige og menneskeskapte – som kan gjøre oppholdet både eksotisk og spennende.

"Mud pots"

Kan det virkelig være så spennende å se gjørme? Ja, i alle fall når den bobler og damper, slik den gjør i de store gjørmedammene utenfor Akureyri. Her vil man møte store gjørmebad som bobler av varme – selv midt på vinteren. Vi anbefaler at man blir med på en guidet tur slik at man kan lære alt om dette spennende naturfenomenet.

Vulkansightseeing fra luften

Du vil neppe være på vingene når en av vulkanene på Island har sine utbrudd – du husker kanskje begrepet «askefast» fra noen år tilbake siden? Men utenom dette, så kan bedriften Myflug Air ta deg med på sightseeing fra fugleperspektiv. De har sin base på flyplassen like utenfor Akureeyri, og byr på omfattende turer som garantert er verdt hver eneste krone.

Lystigardur – botanisk hage

En botanisk hage, på Island? Faktisk, så har Lystigardur vært hjem for en rekke eksotiske planter siden tidlig 1900-tall. Her kan du se en rekke planter som kun vokser i det røffe klimaet på Island, samtidig som du kan lære mye om planter og blomster generelt. Den botaniske hagen blir av turister på nettstedet Tripadvisor beskrevet som en av de tre beste tingene å gjøre i nærheten av Akureyri.

Vulkansk landskap nær Akureyri Akureyri kirke Islandsk landskap nær Akureyri